Vintertips

Sørg altid for, at du har en flaske motorolie liggende i bagagerummet om vinteren

Julen nærmer sig, og der er mange, der planlægger at tage på en længere rejse. Det er dog bedst at få gennemført en række vedligeholdelsesforanstaltninger forud for turen, såsom at sørge for at der er tilstrækkeligt med motorolie og sprinklervæske.  Det kan også være en god ide at bruge syntetiske smøreolier, der virker, selvom temperaturen falder under frysepunktet. Dette gælder især for de nordiske lande, hvor det kan blive meget koldt om vinteren.


Til trods for vintervejret vælger mange nordiske familier at pakke bilen og fejre jul hundredvis af kilometer hjemmefra. Man bør følge det gode finske eksempel og altid tjekke, at der er tilstrækkeligt med motorolie og sprinklervæske i beholderne, før man tager på den lange køretur.

Eftersom de nordiske lande har meget til fælles, kan ExxonMobils undersøgelse om bilvedligeholdelse og kørsel, der er udført i Finland, også give  værdifulde informationer til andre nordiske bilister. 55 % af de finske bilister fortæller , at de kontrollerer mængden af motorolie og 69 % tjekker sprinklervæsken før en lang køretur.

  • Kørselsforholdene om vinteren nedsætter udsynet og derfor bør sprinklervæskebeholderen altid fyldes med frostsikker væske før rejsen. Desuden anbefales det at udskifte vinduesviskere, der er i dårlig stand, da det kolde vejr kun fremhæver deres svagheder, siger ExxonMobil  tekniske rådgiver fra finland, Krister Kronqvist.

Specielt om vinteren, hvor der altid bliver brugt lidt mere olie, er det vigtigt at holde øje med, at der er en tilstrækkelig mængde motorolie i beholderen og fylde op efter behov. Det er imidlertid kun 16 % af finske bilister, der tjekker, om der er en ekstra flaske motorolie i bilen før rejsen. Når det kun er 16 % af finske bilister, der sikrer sig, at der en ekstra flaske med olie i bilen, så er der sandsynligvis også andre nordiske bilister, der overser denne simple sikkerhedsforanstaltning.

  •  Hvis afstandene er lange og tankstationerne som regel er koncentreret i byområder, kan det være vanskeligt at få adgang til motorolie. Det er meget uheldigt, hvis olielampen begynder at blinke og motoren stopper midt på en skovvej, siger Krister Kronqvist.  
  • Alene af den grund er det en god ide, at have en ekstra flaske motorolie med i bagagerummet.

Tjek dæktrykket

Eftersom de nordiske lande er kendt for deres kolde vintre, anbefales det at justere dæktrykket i overensstemmelse hermed. Ifølge ExxonMobils undersøgelse husker lidt under halvdelen af finske bilister at tjekke dækmønstret og trykket inden en længere rejse (45,9 %).

  • Et for lavt dæktryk udgør en sikkerhedsrisiko og kan reducere bilens styrbarhed, fastslår Kronqvist.

Undgå koldstart

Det belaster bilens motor at koldstarte i frostvejr. Der dannes urenheder  i motoren, når den startes i kulde, og det forhindrer olien i at beskytte motoren så godt, som den burde.

Det er en god ide, at opvarme motoren både før korte og lange køreture. Specielt om vinteren er det klogt kun at holde korte pauser for at forhindre at motoren bliver for kold.

  • I løbet af de første fem kilometer forbruger en opvarmet bil 10 % mindre brændstof end en bil, der koldstarter. Hvis du lader motoren køle ned mange gange under rejsen uden at sikre dig, at der er et sted bilen kan opvarmes, også på din endelige destination, så vil rejseudgifterne nok komme som en overraskelse, siger Kronqvist.

Det er bedst at vælge syntetisk motorolie om vinteren, da almindelige olier begynder at størkne og  tabe deres flydeevne ved meget lave temperaturer. Fuldt syntetisk motorolie smører ved alle temperaturer, holder motoren ren og hjælper med at reducere brændstofforbruget. Desuden er oliens egenskaber mht. koldstart også utroligt praktiske om vinteren.

1312 finske billister i alderen 18-65 deltog i ExxonMobils undersøgelse, som blev udført af Taloustutkimus, der undersøgte finske billisters bilvedligeholdelsesrutiner forud for en lang rejse.

Lær mere om Mobil 1™


Mobil 1-teknologi i motorsport


Find den rigtige olie til din bil


Produktvælger


Køb Mobil 1™ her


Køb fra en distributør