Råd til gør det selv-mænd og -kvinder

Hvordan tjekkes og påfyldes olien?

1 . Stop på et jævnt underlag, sluk motoren og vent 3-4 minutter, så olien når at sætte sig.

2 . Find oliepinden, træk den op, tør pinden og dyp den igen, før du aflæser olieniveauet.

3 . Hvis oliestanden er under maksimumniveauet, tjek i instruktionsbogen, hvor meget olie der skal påfyldes. Det optimale niveau er normalt lige under stregen for maksimum.

4 . Skru motorens oliedæksel af, påfyld den rette mængde olie og skru dækslet på efter påfyldningen.

5 . Vent i 60 sekunder, så olien når at løbe ind i motoren, og dyp derefter oliepinden igen for at aflæse det nye niveau. Påfyld mere olie, om nødvendigt, og skru oliedækslet på. 

Forskellen mellem oliens maksimum- og minimumniveau er mindst en ½ liter. Dette er dig ikke ens på alle bilmærker. Hvis du er usikker på dette, tjek oplysningerne i bilens instruktionsbog. Mobil™-påfyldningsdunk indeholder 1 liter olie.

Råd

Når du påbegynder et hvilket som helst vedligeholdelses- eller reparationsarbejde på din bil, skal du altid først tænke på sikkerheden – din bils og din egen sikkerhed! Kendskab til de rigtige værktøjer, arbejdsmetoder og sikkerhedsfaktorer er det første skridt. Husk på, at alt arbejdet ikke går lige efter instruktionsbogen. De rustne dele, fedtede og olierede overflader samt trange steder gør alt arbejdet på bilen til noget af en udfordring. Ved at følge nogle få enkle råd og satse på beskyttelsesudstyr mindskes risikoen for ulykker. 

I det efterfølgende et par gode lister med råd, som gør arbejdet smidigere. 

Før arbejdet indledes

Inden du påbegynder arbejdet, skal du stille dig selv følgende spørgsmål:

1. Har jeg det rigtige værktøj til dette projekt? 

2.Bliver jeg nødt til at hæve køretøjet og arbejde nede under det? 

3. Skal jeg håndtere brændstof, olie eller opløsningsmidler? 

4.Kræver arbejdet afmontering af bilens tunge dele?

Arbejde

 

Tænk altid på sikkerheden, når du arbejder.

 

1. Du skal altid vide, hvad man ikke skal gøre, og hvad man ikke må røre ved. Lad være med at springe hovedløst ud i projektet, hvis du ikke ved, hvad du gør. Skaf en erfaren hjælper. Kort og godt: Sørg for, at forarbejdet er i orden.

2. Anvend det rigtige værktøj. En god almen regel til alle ejere af gør det selv-værktøj: Værktøjet skal kunne betale sig selv tilbage, allerede første gang det anvendes. Køb kvalitetsværktøj, og frem for alt noget, der er egnet til det arbejde, der skal udføres. Et stemmejern er ikke egnet som løftejern, og en knibtang duer heller som skiftenøgle.

3. Arbejd i rene omgivelser og ordentlig belysning. Du kan ikke reparere noget, som du ikke kan se.

4. Hold førstehjælpskassen og brandslukkeren i umiddelbar nærhed, f.eks. inde i garagen eller i selve køretøjet. Det kan sagtens betyde forskellen mellem overfladeskrammer og et større problem.

5. Træk på dit netværk af venner. Hvis du arbejder helt alene, skal du have telefonen i din umiddelbare nærhed. Sørg for, at der er nogen, der ved, hvor du opholder dig, og hvad du laver. Udover sikkerheden er det jo også praktisk på anden måde, eftersom du kan bede din kammerat om at give en hånd med, hvis du skulle for brug for hjælp senere i projektet.

Påklædning

1. Vær altid klædt rigtigt på til arbejdet. Løstsiddende tøj kan sætte sig fast mellem værktøjet og andre genstande, så brug skjorte og bukser, der sidder ordentligt tæt ind til kroppen.

2. Brug latexhandsker, når du afmonterer fedtede eller olierede dele. De giver et bedre greb og beskytter hænderne mod snavs, olie, fedtstof, maling og opløsningsmidler.

3.  Brug mekanikerhandsker, hvis du afmonterer tunge dele såsom dæk. De beskytter dine knoer og giver et bedre greb om værktøjet og de dele, du arbejder med. Alligevel giver de tilstrækkeligt følsomhed i fingrene til at kunne skrue mindre møtrikker med.

4. Brug en maske, der er beregnet som åndedrætsværn, såfremt du arbejder under bilen med rustne dele eller opløsningsmidler og spraymaling.

Når arbejdet er færdigt

Iagttagelse af sikkerheden slutter ikke med arbejdets færdiggørelse. Bortskaf olie, olierede materialer og klude samt papir på den rigtige måde. På den måde minimerer du brandrisikoen og er miljøbevidst. Ovenstående er blot nogle få eksempler på, hvad der er værd at tage i betragtning for at gør det selv-projektet skal være vellykket. Brug tid til at tænke over sikkerheden, inden arbejdet begynder – så glider det også nemmere, og det færdige resultat bliver langt mere tilfredsstillende.

 

Sværhedsgrad: 1/5                         Varighed: 15 minutter

Lær mere om Mobil 1™


Mobil 1-teknologi i motorsport


Find den rigtige olie til din bil


Produktvælger


Køb Mobil 1™ her


>  Køb fra en distributør