Turboladere vs. superladere

Turboladere og superladere kan nogle gange blive forvekslet. Med "ladere" i navnet er det nemt fejlagtigt at anse turboladere og superladere som en-til-en motorenheder. Der er imidlertid et par væsentlige forskelle, som anbringer dem i hver sin ende af bilspektret.

Turboladere og superladere: Induktionens funktion

Inden diskussionen om forskellene kan det være en hjælp at forstå, hvad der forbinder turboladere og superladere fra et teknisk synspunkt. Turboladere og superladere er systemer med tvungen induktion. Disse systemer bruger kompressorer til at skubbe komprimeret luft ind i motoren. Den komprimerede luft gør det muligt for ekstra ilt at nå frem til motoren, hvilket er med til at give et ekstra boost.

Den primære forskel mellem turboladere og superladere er deres energikilde. Turboladere bruger køretøjets udstødningsgas til at rotere to blæsere – en turbineblæser og en kompressorblæser. Omvendt drives superladere direkte af motoren – en remskive driver gear, som får en kompressorblæser til at dreje.

Turboladere finder et nyt formål i moderne motorer

Turboladere og superladere er bedst kendt for deres anvendelse i højtydende biler og racerbiler og kan få langt mere kraft ud af motorerne. Det er imidlertid kun turboladere, der for nylig har oplevet en generel succes og nu udnyttes af større bilproducenter på grund af deres fordelagtige brændstoføkonomi.

Selvom superladere stadig er relevante i automobilbranchen, er de ikke en del af det seneste brancheomfattende fokus på brændstoføkonomi. Superladere installeres primært på grund af deres boost i hestekræfter. Uanset anvendelsen skaber turboladere og superladere ekstreme driftsforhold, hvilket belaster motorolien mere. Den avancerede fuldsyntetiske Mobil 1™-motorolie leverer dokumenteret ydeevne under nogle af de barskeste forhold. Derfor bruger bilproducenter med anerkendte turboladede motorer (f.eks. Mercedes-AMG, Porsche) og superladede motorer (f.eks. Corvette) Mobil 1-motorolie som påfyldningsolie fra fabrikken i nogle af deres køretøjsmodeller.